Eszsges fogak - Egszsgess szervezet

„Minden egyes fog az egsz emberrel ll kapcsolatban.” (Dr. Adloff)

Ezt a szemlletmdot igyekszik a biolgiai, komplementer fogorvosls magv tenni.

Elvei megegyeznek a termszetgygyszati s a holisztikus gondolkodsmddal: sszefgg egsznek tekinti a szervezetet.

A szjreg a szervezet funkcionlis, elvlaszthatatlan rsze, gy az itt keletkez problmk a szervezet egyb rszeire is kihatnak, st a szervezetbl is rkezhetnek jelzsek e terletre. Voll s Kramer mutattk ki, hogy klcsns kapcsolat van a fogak s bizonyos szervek kztt. Az egyes bels szervi betegsgeknl a foggyban (parodoncium) krlrt gyulladsos vagy degeneratv folyamatok lpnek fel. A fogak s az azokhoz tartoz nyterlet (gingiva) s a fog melletti (paradentlis) szvetek funkcionlis egysget kpeznek, ez az odonton.

Az elektorakupunktrnak ez a felismerse nagyban hozzjrult az akupunktra- jelensg megrtshez s tudomnyos mdszerknt val elismershez.

A szjreg akupunktrjnak e megfigyelse alapjn, a klnbz betegsgek, s mkdszavarok kvetkeztben, a szjreg meghatrozott, krlrt terletn nyomsrzkeny pontok jelennek meg. Ezek clzott kezelsvel, a nyomsrzkenysget kioltva, a helyi vagy tvoli funkcizavart szntetjk meg.

Fogak s funkcis krk kapcsolatai

Minden egyes fog, fogcsoport s a hozztartoz csontllomny (odonton) bioenergetikai kapcsolatban van a szervezetet behlz funkcis krk egyikvel. Az energetikai csatornkon keresztl minden egyes fogunkhoz tartozik egy szerv, vagy egy bels elvlaszts mirigy, vagy egy bizony rzs, rzelem, annak meglte, illetve hinya, mely a tneteket szokta legtbbszr okozni, illetve egy rzelmi minta, zlet, vagy akr egy mirigy.

Fels egyes- kettes fog / metszfogak: Vese- hlyag- urogenitlis funkcis kr
Fels hrmas fog / szemfog: Mj- epe funkcis kr
Fels ngyes- ts fog / kisrlk: Td- vastagbl funkcis kr
Fels hatos- hetes fog / nagyrlk: Gyomor- lp- hasnylmirigy funkcis kr
Fels nyolcas fog / blcsessgfog: Szv- vkonybl funkcis kr
Als egyes- kettes fog / metszfogak: Vese- hlyag- urogenitlis funkcis kr
Als hrmas fog / szemfog: Mj- epe funkcis kr
Als ngyes- ts fog / kisrlk: Gyomor- lp- hasnylmirigy funkcis kr
Als hatos- hetes fog / nagyrlk: Td- vastagbl funkcis kr
Als nyolcas fog / blcsessgfog: Szv- vkonybl funkcis kr

A biolgiai fogorvosls terlethez tartozik mg (a teljessg ignye nlkl) az akupunktra, homeoptia, biorezonencia, nehzfm kivezets, komplex mregtelents, kineziolgia, fitoterpia, helyes tpllkozs, a helyes szjhiginia kialaktsa. A beteg rdekben nagy jelentsg a kapcsolat az egyes orvosi s holisztikus szakterletek (pl. fogszablyozs, bjtorvosls, kineziolgia, homeoptia stb.) kztt.