Homeoptia

Homeoptia sz jelentse

Kt grg szbl alkottk a homeoptia (vagy mskpp homoptia) elnevezst. A homoios eltag azt jelenti: "hasonl", mg a pathein jelentse "rzkelni, szenvedni". Teht a homeoptia annyit tesz, mint "hasonl szenveds" tana.

Homeoptia trtnete

A homeoptia alapelve mr legalbb 2500 ve ismeretes, ugyanis kb. ennyi ideje annak, hogy Hippokratsz grg orvos (i.e. 460-377), "az orvostudomny atyja" elszr emltette: "Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegsget okozzk, meg is gygytjk azt." A kzpkorban Paracelsus (1493-1541), nmet orvos megllaptsa: "Ami nagy adagban mreg, az kis adagban orvossg". Ezen alapelveket gyakorlati gygyt mdszerknt azonban csak 212 ve alkalmazzk. Samuel Hahnemann nmet orvos s gygyszersz (1755-1843) vezette be ezt a gygymdot, kidolgozva a homeoptia elveit s trvnyeit. Mltn tekintik t a homeoptia megalaptjnak.

Miben klnbzik a homeoptia a hagyomnyos gygyszeres kezelstl?

A homeoptis gygyts kt alappillre az egszsg/betegsg felfogsa, s az un. hasonlsgi szably.

A homeoptis szerek termszetes alapanyagokbl (nvnyi, llati, svnyi eredet) specilis eljrssal kszlnek. Az orvos a gygyszert egynre szabottan, az n. hasonlsgi szably (simile elv) alapjn vlasztja ki betege szmra, a tbb mint 4000-fle homeoptis szer kzl. A gygyts nem csak a beteg szervre irnyul, hanem a testi-lelki harmnia teljes visszalltsra trekszik, valamint a szervezet veleszletett hajlamaibl add betegsgek megelzsre is szolgl.

Az gynevezett hagyomnyos orvosls s a homeoptia nem egyms rivlisai, hanem a beteg ember javt szolgl, a betegsgekben enyhlst s gygyulst hoz, egymst kiegszt gygymdok. A „komplementer medicina”, vagy „nem konvencionlis gygymd „kifejezsek mind-mind a hagyomnyos gygyt eljrsoktl eltr gygyt tevkenysget jellik.

Homeoptia a fogszati kezelsek sorn

A fogorvos klnleges helyzetben van a homeoptia alkalmazsa sorn, mert maguk a kezelsek nem (pld.: tms vagy fogptls kszts), vagy csak rszben (mint pldul az nygyullads) vlthatak ki a homeoptis gygyszerek alkalmazsval.

Msrszt viszont a beavatkozsok kitnen tmogathatk homeoptis gygyszerekkel. Megelz jelleggel alkalmazhatjuk a homeoptit a beavatkozs vrhat nehzsgeinek elkerlsre (pl.: elhzd sebgygyuls). Mtteknl, foghzsoknl, gykrkezelseknl a gygyulsi id lervidlhet, a regenerci felgyorsul. Homeoptis gygyszerekkel rszben helyettesthetk ers fjdalomcsillaptk, s az esetek egy rszben az antibiotikum szedse is elkerlhet. Kitnen kezelhetek vele a foggybetegsgek, illetve a klnbz nylkahrtya elvltozsok (aphta, herpesz) is eltntethetk. Nem utolssorban a fogorvosi rendelben elfordul flelmet, szorongst, s pszichs alapon ltrejv rosszullteket is oldhatjuk ezzel a gygymddal.

Egyet azonban fontos megjegyezni: a szksges fogszati kezelseket mindig el kell vgezni. A homeoptis szereket a fogszati s szjsebszeti kezelsek, beavatkozsok mellett, s nem azok helyett kell alkalmazni.