Tömés

Abban az esetben, ha a fog kemény szövetein létrejövő elváltozás (FOGSZUVASODÁS) makroszkópos anyaghiányt okoz, ez csak a keményszövetek preparálásával járó beavatkozással gyógyítható. A fogban létrejött üreget, arra alkalmas anyaggal ki kell töltenünk. A beavatkozással egyrészt helyreállítjuk a rágóképességet, a fog eredeti, vagy kívánt formáját, másrészt meggátoljuk a betegség továbbhaladását. A XXI. században ez sokkal összetettebb folyamat, szemléletesebb lenne fogfelépítésnek nevezni. A használatos anyagok tulajdonságából adódóan egy igényes tömés nagy odafigyelést igényel, meghatározott sorrendű, idejűés időtartamú lépésekből áll. Olyan esetekben is használhatóak a fogak tömésére alkalmazott anyagok, amikor nincs hiány, sérülés a fogon, csupán esztétikai, illetve funkcionális kívánalmaknak szeretnénk eleget tenni, ilyenkor direkt héjjról. beszélünk.

Korona

Olyan fogmű, amely beborítja a klinikai (eredeti) korona megfelelően elkészített (preparált) felszínét. Anyaga lehet műanyag (ideiglenes), fém (teleszkóp), kerámia (jacket) és ezek kombinációja. A cél a minél pontosabb zárás az eredeti foganyag és a művi koronaszél között.

Fogszuvasodás

A fogak szájüregi felszínén kezdődő, innen a mélybe haladó, idült (krónikus) folyamat, amelynek lényege a kemény fogszövetek (ZOMÁNC, DENTIN, CEMENT) visszafordíthatatlan roncsolódása. A klasszikus meghatározáson túlmenően a mai funkcionális fogorvosi szemlélet a CARIES kialakulását különböző de- és remineralizóciás folyamatok eredőjének tekinti, amely kezdetben (CARIES INCIPIENS) reverzibilis (visszafordítható) lehet. A fogszuvasodást előidéző ártalmak (CARIOGÉN NOXÁK) ismétlődő behatása a folyamat mélybe hatolását és az időtényező függvényében a kemény fogszövetek visszafordíthatatlan destructióját idézi elő.  A CARIEST osztályozhatjuk klinikai megjelenési forma (lokalizáció, morfológia), időbeni lefolyás, kialakulás, illetve behatolási mélység (szövettani kép) szerint. A szuvasodás megelőzéséhez helyes táplálkozás és megfelelő fogápolás szükséges.

Gyökérkezelés

A fogbélűr megnyitása, a benne lévő szövetek (PULPA) esetleg annak maradványainak eltávolítása, feltárása, majd mechanikai, kémiai kitisztítása, dezinficiálása (csírátlanítása), végül hermetikus gyökértömés belehelyezése.

Dentalis Implantatum

Az élő szövetek közé az állcsontba ültetett szövetbarát, leggyakrabban titán, vagy újabban cirkónium-oxid kerámia műgyökér, amely a fogpótlás elhorgonyzása végett, ritkán fogszabályzási céllal kerül a szájba. A rákészülő felépítményt szuprastruktúrának nevezzük.

A fogászati implantáció teljes foghiány, sorvégi- illetve egyedi foghiányok pótlására szolgáló eljárás, melynek során titánból készült tartócsavart (implantátumot, művifoggyökeret) helyeznek sebészileg az állcsontgerincbe. A behelyezett implantátum a megfelelő mértékűátcsontosodás után illetve egyedi esetekben azonnal tartópillérkéntszolgál a különböző tipusúfogpótlások számára (korona, híd, műfogsor).

Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy működik, mint annak előtte a saját fogak. Az implantutumokra készült pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, nem szakemberek észre sem veszik a különbséget.

A hiányos fogazatot helyreállítóimplantációs fogpótlás javítja a rágástés a beszédet, komfortérzést biztosít, előnyősen változtatja meg az arc esztétikáját.

Foghúzas

A fog művi eltávolítása. Érzéstelenítésben történik, egyszerűbb esetben húzással, máskor feltárásból végzendő. A húzás utáni seb mintegy nyíltcsonttörésnek tekinthető, amely normál immunrendszerű egyénnél a száj speciális helyzetéből (jó vér és nyirokellátás) adódóan könnyengyógyul. Ennek ellenére pár egyszerű szabályt be kell tartani. A fog helyén (alveolusban) létrejött véralvadék a gyógyulásban elengedhetetlen fontosságú, hiszen az szervül többek között ottcsonttá. Így annak eltávolítása (kiszívása, kiöblítése) ellenjavallt. A szájhigiéniamegfelelő volta segíti és kényelmesebbé teszi a gyógyulási folyamatot. Ezen dolgok alapján nem ajánlatos a húzást követőegy-két napban dohányozni, alkoholt és tejes dolgokat fogyasztani, valamint ajánlatos rendszeresen fogat mosni, meg a húzott fog környékét is óvatosan a sebnek megfelelő intenzitással tisztítani, persze a véralvadék helyben tartását szem előtt tartva.