Beavatkozások

Tms

Abban az esetben, ha a fog kemny szvetein ltrejv elvltozs (FOGSZUVASODS) makroszkpos anyaghinyt okoz, ez csak a kemnyszvetek preparlsval jr beavatkozssal gygythat. A fogban ltrejtt reget, arra alkalmas anyaggal ki kell tltennk. A beavatkozssal egyrszt helyrelltjuk a rgkpessget, a fog eredeti, vagy kvnt formjt, msrszt meggtoljuk a betegsg tovbbhaladst. A XXI. szzadban ez sokkal sszetettebb folyamat, szemlletesebb lenne fogfelptsnek nevezni. A hasznlatos anyagok tulajdonsgbl addan egy ignyes tms nagy odafigyelst ignyel, meghatrozott sorrend, idej s idtartam lpsekbl ll. Olyan esetekben is hasznlhatak a fogak tmsre alkalmazott anyagok, amikor nincs hiny, srls a fogon, csupn eszttikai, illetve funkcionlis kvnalmaknak szeretnnk eleget tenni, ilyenkor direkt hjrl beszlnk.

Korona

Olyan fogm, amely bebortja a klinikai (eredeti) korona megfelelen elksztett (preparlt) felsznt. Anyaga lehet manyag (ideiglenes) fm (teleszkp), kermia (jacket) s ezek kombincija.                                      A cl minl pontosabb zrs az eredeti foganyag s a mvi koronaszl kztt. 

Fogszuvasods

A fogak szjregi felsznn kezdd, innen a mlybe halad, idlt (krnikus) folyamat, amelynek lnyege a kemny fogszvetek (ZOMNC, DENTIN, CEMENT) visszafordthatatlan roncsoldsa. A klasszikus meghatrozson tlmenen a mai funkcionlis fogorvosi szemllet a CARIES kialakulst klnbz de- s remineralizcis folyamatok eredjnek tekinti, amely kezdetben (CARIES INCIPIENS) reverzibilis (visszafordthat) lehet. A fogszuvasodst elidz rtalmak (CARIOGN NOXK) ismtld behatsa a folyamat mlybe hatolst s az idtnyez fggvnyben a kemny fogszvetek visszafordthatatlan destructijt idzi el.  A CARIEST osztlyozhatjuk klinikai megjelensi forma (lokalizci, morfolgia), idbeni lefolys, kialakuls, illetve behatolsi mlysg (szvettani kp) szerint. A szuvasods megelzshez helyes tpllkozs s megfelel fogpols szksges.

Gykrkezels

A fogblr megnyitsa, a benne lv szvetek (PULPA) esetleg annak maradvnyainak eltvoltsa, feltrsa, majd mechanikai, kmiai kitiszttsa, dezinficilsa (csrtlantsa), vgl hermetikus gykrtms belehelyezse.

Dentalis Implantatum

Az l szvetek kz az llcsontba ltetett szvetbart, leggyakrabban titn, vagy jabban cirknium-oxid kermia mgykr, amely a fogptls elhorgonyzsa vgett, ritkn fogszablyzsi cllal kerl a szjba. A r kszl felptmnyt szuprastruktrnak nevezzk.

A fogszati implantci teljes foghiny, sorvgi- illetve egyedi foghinyok ptlsra szolgl eljrs, melynek sorn titnbl kszlt tartcsavart (implanttumot, mvi foggykeret) helyeznek sebszileg az llcsontgerincbe. A behelyezett implanttum a megfelel mrtk tcsontosods utn illetve egyedi esetekben azonnal tartpillrknt szolgl a klnbz tpus fogptlsok szmra (korona, hd, mfogsor).

Az implantcis fogptls szinte ugyangy mkdik, mint annak eltte a sajt fogak. Az implanttumokra kszlt ptlsok nagyon hasonltanak a termszetes fogakhoz, nem szakemberek szre sem veszik a klnbsget.

A hinyos fogazatot helyrellt implantcis fogptls javtja a rgst s a beszdet, komfortrzst biztost, elnysen vltoztatja meg az arc eszttikjt.

Foghzas

A fog mvi eltvoltsa. rzstelentsben trtnik, egyszerbb esetben hzssal, mskor feltrsbl vgzend. A hzs utni seb mintegy nylt csonttrsnek tekinthet, amely norml immunrendszer egynnl a szj specilis helyzetbl (j vr s nyirokellts) addan knnyen gygyul. Ennek ellenre pr egyszer szablyt be kell tartani. A fog helyn (alveolusban) ltrejtt vralvadk a gygyulsban elengedhetetlen fontossg, hiszen az szervl tbbek kztt csontt. gy annak eltvoltsa (kiszvsa, kibltse) ellenjavallt. A szjhiginia megfelel volta segti s knyelmesebb teszi a gygyulsi folyamatot. Ezen dolgok alapjn nem ajnlatos a hzst kvet egy-kt napban dohnyozni, alkoholt s tejes dolgokat fogyasztani, valamint ajnlatos rendszeresen fogat mosni, mg a hzott fog krnykt is vatosan a sebnek megfelel intenzitssal tiszttani, persze a vralvadk helyben tartst szem eltt tartva.