Homeopátia szó jelentése

Két ógörög szóból alkották a homeopátia (vagy másképp homöopátia) elnevezést. A homoios előtag azt jelenti: "hasonló", míg a pathein jelentése "érzékelni, szenvedni". Tehát a homeopátia annyit tesz, mint "hasonló szenvedés" tana.

 

Homeopátia története

A homeopátia alapelve már legalább 2500 éve ismeretes, ugyanis kb. ennyi ideje annak, hogy Hippokratész görög orvos (i.e. 460-377), "az orvostudomány atyja" először említette: "Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt." A középkorban Paracelsus (1493-1541), német orvos megállapítása: "Ami nagy adagban méreg, az kis adagban orvosság". Ezen alapelveket gyakorlati gyógyító módszerként azonban csak 212 éve alkalmazzák. Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész (1755-1843) vezette be ezt a gyógymódot, kidolgozva a homeopátia elveit és törvényeit. Méltán tekintik őt a homeopátia megalapítójának.

 

Miben különbözik a homeopátia a hagyományos gyógyszeres kezeléstől?

A homeopátiás gyógyítás két alappillére az egészség/betegség felfogása, és az ún. hasonlósági szabály.

A homeopátiás szerek természetes alapanyagokból (növényi, állati, ásványi eredet) speciális eljárással készülnek. Az orvos a gyógyszert egyénre szabottan, az ún. hasonlósági szabály (simile elv) alapján választja ki betege számára, a több mint 4000-féle homeopátiás szer közül. A gyógyítás nem csak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, valamint a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

Az úgynevezett hagyományos orvoslás és a homeopátia nem egymás riválisai, hanem a beteg ember javát szolgáló, a betegségekben enyhülést és gyógyulást hozó, egymást kiegészítő gyógymódok. A „komplementer medicina”, vagy „nem konvencionális gyógymód, kifejezések mind-mind a hagyományos gyógyító eljárásoktól eltérő gyógyító tevékenységet jelölik.

 

Homeopátia a fogászati kezelések során

A fogorvos különleges helyzetben van a homeopátia alkalmazása során, mert maguk a kezelések nem (pld.: tömés vagy fogpótlás készítés), vagy csak részben (mint például az ínygyulladás) válthatóak ki a homeopátiás gyógyszerek alkalmazásával.

Másrészt viszont a beavatkozások kitűnően támogathatók homeopátiás gyógyszerekkel. Megelőző jelleggel alkalmazhatjuk a homeopátiát a beavatkozás várható nehézségeinek elkerülésére (pl.: elhúzódó sebgyógyulás). Műtéteknél, foghúzásoknál, gyökérkezeléseknél a gyógyulási idő lerövidülhet, a regeneráció felgyorsul. Homeopátiás gyógyszerekkel részben helyettesíthetők erős fájdalomcsillapítók, és az esetek egy részében az antibiotikum szedése is elkerülhető. Kitűnően kezelhetőek vele a fogágybetegségek, illetve a különböző nyálkahártya elváltozások (aphta, herpesz) is eltüntethetők. Nem utolsósorban a fogorvosi rendelőben előforduló félelmet, szorongást, és pszichés alapon létrejövő rosszulléteket is oldhatjuk ezzel a gyógymóddal.

Egyet azonban fontos megjegyezni: a szükséges fogászati kezeléseket mindig el kell végezni. A homeopátiás szereket a fogászati és szájsebészeti kezelések, beavatkozások mellett, és nem azok helyett kell alkalmazni.